Sprekers

Ontdek de toekomst van de zorg met onze top sprekers

Diederik Gommers, Marcel Levi en Bas Kodden bieden samen een breed perspectief op de uitdagingen en kansen die de toekomst van de gezondheidszorg vormgeven.

Hygiëne en kostenbesparing
Duurzaamheid en innovatie
Personeelsbinding en werkdruk

Foto door: Levien Willemse

Diederik Gommers

Over hygiëne en kostenbesparing

Diederik Gommers is hoogleraar IC geneeskunde, intensivist, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care en spreker. In de lezing gaat Diederik Gommers dieper in op het belang van hygiëne en gaat belangrijke inzichten delen over het belang van hygiëne en hoe het om een werkbare manier beter in te richten. Door Diederik zijn achtergrond en ervaring in de Intensive Care is hij een uitstekende spreker voor het thema hygiëne. Hygiëne is namelijk van het grootste belang in ziekenhuizen en vooral op de intensive care (IC) afdeling. Een hoog niveau van hygiëne is cruciaal om de gezondheid van kwetsbare patiënten te behouden, infecties te voorkomen en een veilige werkomgeving voor het medisch personeel te waarborgen. Voor verpleeghuizen gaat hygiëne steeds meer dezelfde rol spelen als voor ziekenhuizen. Sinds 2015 is de ouderenzorg namelijk behoorlijk veranderd. De bewoners van verpleeghuizen zijn kwetsbaarder dan eerst, omdat ze pas bij een hoge zorgvraag in aanmerking komen voor een verpleeghuis.

Over Diederik Gommers
Diederik Gommers groeit op in Udenhout. Na het behalen van zijn VWO diploma in 1982 studeert hij geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Gent. Later vervolgt hij zijn studie aan de Erasmus universiteit Rotterdam waar hij zijn doctoraalexamen richting anesthesiologie behaalt en in 1994 zijn studie afsluit met zijn artsexamen. Aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam wordt Diederik Gommers opgeleid tot intensivist. In 2014 wordt hij benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met als leeropdracht intensivecaregeneeskunde. 

Marcel Levi

Over duurzaamheid en innovatie

Marcel Levi is arts, spreker en hoogleraar Geneeskunde aan de de UvA en de UCL en werkt als internist bij Amsterdam UMC. Ook is Marcel voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers in Nederland. Hij behoort tot een van de meest geboekte sprekers in Nederland rondom onderwerpen als zorg en innovatie. Levi vindt dat verduurzaming een kwestie is van innovatie en transformatie van het werk. “Daarom moet je het niet overlaten aan andere mensen, dan professionals in de zorg” zegt Marcel. In zijn lezing bij Future Care gaat hij hier meer op in en verteld over de thema: Duurzaamheid en innovatie in de zorg.  

Over Marcel Levi 
Marcel Levi was tot april 2021 CEO van het University College London Hospitals. Daarvoor was hij jarenlang bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Ziekenhuis in Amsterdam. Tegenwoordig is Marcel voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), een van de belangrijkste wetenschapsfinanciers in Nederland. In 2016 werd hij uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar door Elsevier. Marcel deelt in de media regelmatig zijn visie op de gezondheidszorg in Nederland. 

Bas Kodden

Over personeelsbinding en werkdruk

Bas Kodden is een schrijver, spreker en onderzoeker op het gebied van leiderschap, ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling. Het onderwerp Bevlogenheid in het bijzonder. Professor Bas Kodden is éen van Nederlands meest gevraagde trainers in leiderschap en verandering. Via zijn boeken, lezingen en seminars bereikt Bas jaarlijks vele duizenden leidinggevenden en professionals, die vol inspiratie en energie zichzelf én hun organisaties in een vernieuwde staat van flow en bevlogenheid weten te brengen. In de lezing gaat Bas Kodden het hebben over de thema: zorgpersoneel en werkdruk.  

Een groeiende uitdaging in de zorg is de al jarenlang de stijgende werkdruk onder zorgmedewerkers. Door de stijgende zorgvraag, vergrijzing en het groeiende personeelstekort wordt de werkdruk steeds hoger. Daarnaast zal volgens SER de zorgsector in 2040 meer dan twee miljoen extra werknemers nodig hebben. Momenteel werkt namelijk één op de zeven werkenden in Nederland in de zorgsector. Om in 2040 aan de zorgvragen te voldoen, moet dat één op de vier worden. Dit benadrukt de noodzaak om op korte termijn samen concrete stappen te zetten om de te hoge werkdruk aan te pakken.